Tri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

Untitled Document
Ekološki dani 2017

Generalni program

Galerija

Početna strana

O nama

Aktivnosti

Projekti

Kampanje

Diskusioni forum

EkoBor - bilten Ekološkog kluba

Arhiva

Korisni linkovi

Kontakt


 Aktivnosti
Ekološki dani Bora 2017

Asocijacija

Program

Ekološki dani Bora 2017

Pre više od petnaestak godina započeto je obeležavanje značajnih svetskih ekoloških datuma i tema, čije je redovno održavanje preraslo 2003. godine u manifestaciju "Ekološki dani Bora" kao prateći deo tadašnjeg LEAP procesa. Od 2005. godine ovaj program se sprovodi pod nazivom "Ekološki dani Bora i borskog okruga".

Zadovoljstvo nam je što se ovaj program nastavlja i u 2017. kao sastavni deo projekta CSOnnect, pod pokroviteljstvom Regionalnog centra za životnu sredinu Centralne i Istočne Srbije (REC), a čiji je cilj podrška organizacijama koje deluju u oblasti životne sredine, uz finansijsku podršku Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA).

Program Ekološki dani Bora 2017. sadrži 30 značajnih ekoloških datuma i tema čije će obeležavanje biti propraćeno raznovrsnim informativnim i obrazovnim delatnostima i manifestacija radi podizanja ekološke svesti i znanja građana, posebno mladih sa koncentracijom na rodnu ravnopravnost, kao i da se motiviše šira javnost za veće učešće u rešavanju ekoloških problema i u procesima odlučivanja o ekološkim politikama u lokalnoj zajednici i širem regionu.

Od posebnog je značaja za borsku sredinu, kao rudarsko - industrijski centar i “crnu ekološku tačku”, da u 2017. godini kroz program "Ekološki dani Bora" bude posebno povezana sa procesom pregovoranja povodom poglavlja 27, a čije standarde u oblasti zaštite životne sredine Srbija treba da ispuni prilikom pristupanja EU. Važnu ulogu u tim opsežnim radnjama i postupcima igraju organizacije civilnog društva koje će se kroz program CSOnnect osnažiti da učestvuju u naporima lokalne zajednice da se dostigne potreban kvalitet očuvanja prirodne okoline, zdravlja ljudi, flore i faune.

1. Svetski dan obrazovanja o životnoj sredini 27. januar (četvrtak) - World Enviroment Day

Ovaj značajan ekološki datum i tema biće obeležen sazivanjem tribine o sprovođenju Arhuske konvencije odnosno standarda  utvrđenih tzv. horizontalnim zakonodavstvom EU. Biće pokrenuta i javna rasprava o nacrtu III nacionalnog izveštaja o sprovođenju Arhuske konvencije u Republici Srbiji.

Više o samom Svetskom danu obrazovanja o životnoj sredini videti ovde i na sajtu UNESCO-a.

Aktivnosti: Tribina u Narodnoj biblioteci u utorak 31. januara o značaju Arhuske konvencije za razvoj svesti o životnoj sredini, informisanju i učešću građana u odlučivanju i pristupu pravosuđu, javna rasprava o izveštaju o sprovođenju Arhuske konvencije tokom januara, medijski prilozi. Ova značajna ekološka tema/datum obeležavaće se tokom cele godine kroz ukupan program Ekoloških dana Bora.

Nosioci: DMI Bor, partneri projekta CSOnnect - Građanska čitaonica "Evropa", Udruženje Village, Asocijacija za razvoj Bora, Kancelarija za životnu sredinu opštine Bor, Narodna biblioteka, škole, NVO, mediji i druga zainteresovana javnost.

2.Svetski dan očuvanja energije 14. februar (utorak) World Energy Day i Međunarodni dan energetske efikasnosti 5. mart (nedelja) World Energy Efficiency Day

Ovi značajni datumi i teme biće povezani sa temom klimatskih promena, sa posebnim osvrtom na Pariski sporazum i proces pregovaranja sa EU o delu Poglavlja 27 koji se odnosi na ovaj fenomen, a razmatraće se i  EU 2020 paket za klimu i energiju i dr. Organizovaće se tribina o ovoj problematici na kojoj će se predstaviti tok harmonizacije zakonodavstva Srbije sa propisima EU i tok sprovođenja Pariskog sporazuma.

Više o ovim značajnim datumima i temama pogledati ovde i na sajtu klimatskepromene.rs.

Aktivnosti: Tribina, obuka saradnika, medijski prilozi.

Nosioci: Građanska čitaonica EVROPA,  DMI i ostali partneri projekta CSOnnect, Narodna biblioteka, NVO, mediji, Kancelarija za zaštitu životne sredine i dr.

3. Svetski dan šuma 21. mart ( utorak) - World forest day

O Temi Svetskog dana šuma 2017. vidi na:
www.fao.org/forestry/idf/en/
www.un.org/en/events/forestsday/


Aktivnosti: Promotivno veče u Narodnoj biblioteci Bor zajedno sa obeležavanjem svetskih dana voda i meteorologije, prezentacija projekta "Srbijašuma za pošumljavanje", medijski prilozi. Volontiranje na sađenju smrče i duglazije u okolini Bora. Polaganje sadnica u parkovima, školskim dvorištima i dr. u Boru 1. aprila.

Nosioci: Srbijašume – Šumska uprava Bor, Kancelarija za zaštitu životne sredine Bor,  NVO, škole, Studentski centar, Narodna boiblioteka, mediji i dr.

4. Svetski dan voda 22. mart  ( sreda ) – World Water Day WWD

Tema za 2017. je: "Wastewater" odnosno "Otpadne vode".

O obeležavanju ovog značajnog ekološkog datuma i temi vidi na:

www.unwater.org/worldwaterday/
www.unwater.org/worldwaterday/about/en/

Ovaj značajan ekološki datum i tema biće obeležan tribinom o standardima evropskog zakonodavstva o upravljanju vodama i procesu harmonizacija sa Poglavljem 27.

Aktivnosti: Tribina u Narodnoj biblioteci, predstavljanje projekta upravljanja otpadnim vodama, kulturni program – izložba i dr., školski programi, medijski prilozi. Volontiranje na uređenju vodotokova i jezera.

Nosioci programa: Udruženje Village, DMI i ostali partneri projekta CSOnnect, Kancelarija za zaštitu životne sredine Bor, Centar za talente,  škole i sekcije i klubovi mladih istraživača u njima, Narodna biblioteka,  JP Vodovod, JP Bogovina, NVO, mediji i dr.

5. Svetski dan meteorologije 23. mart (četvrtak) WMD: World Meteorological Day 2017

Tema za 2017: Povezati sa klimatskim promenama, posebno adaptacijom na uticaje klimatskih promena na vode.

Više o obeležavanju ovog značajnog datuma vidi na sajtu Svetske meteorološke organizacije

Aktivnosti: Promotivno veče u Narodnoj biblioteci u sredu 22.marta u 18,00 časova povezano sa obeležavanjem Svetskog dana voda i Svetskog dana šuma.

Nosilac: Građanska čitaonica "Evropa", DMI i ostali partneri  CSOnnect, Kancelarija za zaštitu životne sredine opštine Bor, mediji i dr.

6. "Sat za našu planetu" - Earth Hour 2017: Promeni klimatske promene, u 20:30h, 25. marta 2017. godine (subota):

Globalna akcija koju WWF organizuje u gradovima širom sveta gde će se isključiti svetla na sat vremena i time poslati snažna poruka da je moguće nešto preduzeti protiv klimatskih promena.

Vise informacija na: www.wwf.rs/sat_za_nasu_planetu/
www.earthhour.orgwww.facebook.com/earthhour

Aktivnosti: školski programi, gašenje javne rasvete, gašenje svetla i performans u Studentskom centru.

Nosioci: Studentski centar, studentske i druge NVO, Akademski kulturni klub,  DMI  i partneri na projektu CSOnnect, Kancelarija za zaštitu životne sredine opštine Bor, JKP,  škole.

7. Međunarodni dan sporta za razvoj i mir (ranije Svetski dan fizičkog kretanja za zdravlje)  6. april 2017 (četvrtak)

Ove godine ovaj dan se obeležava kao Četvrti međunarodni dan sporta za razvoj i mir - 4nd International Day of  Sport for Development and Peace.

www.un.org/en/events/sportday/
en.unesco.org/events/2nd-international-day-sport-development-and-peace
www.facebook.com/IDSDP/

Aktivnosti: Promotivna šetnja trasom crnovrške pruge, pešačenje, sportske igre, branje lekovitog bilja i dr.,  školski programi. Povezati ove radnjei sa obeležavanjem Svetskog dana zdravlja.

Nosilac: Sportski savez, SOKO, Planinarska društva, Odred izviđača, škole, mediji

8. Svetski dan zdravlja 7. april (petak) – World Health Day WHD 2017

Tema za World Health Day 2017: Depression odnosno Depresija.

Vidi: http://www.who.int/world-health-day/en/

Aktivnosti se organizuju u prvoj nedelji aprila (ponedeljak-subota): merenje pritiska, saveti za zdrav život i dr. Promotivni skup u Narodnoj biblioteci, tribina o tome kako sačuvati zdravlje,  posebno prilagođavanje na uticaj klimatskih promena na zdravlje, škole, medijski prilozi.


Nosilac: Zdravstveni centar Bor, Gerontološko društvo, Klub za stara lica,  Ustanova za dečju zaštitu, Studentski centar, DMI, AEPIMS, Narodna biblioteka, škole, mediji  i ostali partneri.

9. Nacionalni dan zaštite prirode (utorak) 11. april 2017.

Tema: Zaštita prirode u Borskom okrugu - značaj, zaštićena dobra, međunarodna saradnja, zaštita prirode u LEAP dokumentima.

Zakonom o zaštiti prirode uveden je poseban datum u kome se organizuju vaspitne, obrazovne, rekreativne, stručne i druge radnje kojima se na primeren način podstiče i unapređuje zaštita prirode. Obeležavanje ovog nacionalnoh ekološkog datuma treba povezati sa uspostavljanjem ekološke mreže NATURA 2000 i mestom šire okoline Bora u tom procesu, a građane upoznati sa nacionalnim strategijama biološke raznovrsnosti i zaštite prirode. Takođe, ojačati inicijativu za proglašenje Dubašnice geoparkom.


Aktivnosti: Tribina o naporima na zaštiti prirode u opštini Bor povezano sa zahtevima evropskih integracija, medijski prilozi, izlet u okolne očuvane prostore prirode, foto safari i izložba fotografija.

Nosioci: udruženje Village, DMI sa ostalim partnerima na projektu CSOnnect, Kancelarija za životnu sredinu, Šumska uprava - Srbijašume, Turistička organizacija i ostali upravljači zaštićenim područjima, škole, NVO, mediji.

10. Svetski dan planete Zemlje 22. aprila (subota) Earth day 2017

Teme za 2017: Posebna pažnja biće posvećena učešću javnosti u odlučivanju o strategijama procene uticaja, izdavanju integrisanih dozvola, problematici razvoja "klimatske pismenosti" i večeg učešća žena  u ekološkim naporima (princip rodne ravnopravnosti).

Videti više na :

www.earthday.org/earth-day/

www.earthday.org/campaigns/campaign-for-communities/women-girls/

www.earthday.org/campaigns/education/global-environmental-climate-literacy-campaign/

Aktivnosti: Tribine na temu upravljanja otpadom, programi u obdaništima i školama, izlet u okolinu – Stol, Dubašnica, Lazarev kanjon, prezentacija radova mladih talenata, skup ekoloskih NVO, medijski prilozi.

Nosioci: Asocijacija za razvoj Bora, DMI i partneri na projektu CSOnnect, Narodna biblioteka, Ustanova za decu “Bambi”, Centar za talente, škole, mediji, ekološke NVO i dr.

11. Svetski dan biodiverziteta 22. maja (ponedeljak) 2017

Tema za 2017.: Zaštićene vrste ptica - stanarica koje se gnezde u Borskom okrugu.

Vidi: www.cbd.int/idb/

Ovaj datum i temu povezati sa obeležavanjem Dana parkova, posebno sa uspostavljanjem ekološke mreže NATURA 2000 i mestom šire okoline Bora u tom procesu, a građane upoznati sa nacionalnim strategijama biološke raznovrsnosti i zaštite prirode. Takođe, razviti inicijativu za proglašenje Dubašnice geoparkom.

Aktivnosti: Vikend izlet 28.-29. maja u Lazarev kanjon, Dubašnicu, fotosafari i izlođba fotografija, tribina građana, školski programi, medijski prilozi

Nosioci: DMI Bor, Muzej, škole, mediji, Kancelarija za zaštitu životne sredine opštine Bor, Srbijašume, TO.

12. Evropski dan parkova 24. maj ( sreda) 2017  - The European Day of Parks

Tema za 2017.:  Geopark Dubašnica i Ramsarska konvencija

Ovaj datum povezati sa obeležavanjem svetskog dana biodiverziteta i inicijativama za zaštitu i uređenje Lazarevog kanjona, Dubašnice i Južnog Kučaja (inicijativa za formiranje geoparka).

Vidi sajtove: www.progeo.ngo,  www.europarc.org/get-involved/edop/
 www.europarc.org/what-we-do/european-day-of-park

Aktivnosti: Vikend izlet 28.-29. maja u Lazarev kanjon, Dubašnicu, fotosafari i izlođba fotografija, tribina građana, školski programi, medijski prilozi

Nosilac: Udruženje Village, DMI sa partnerima na projektu CSOnnect,  planinarska društva, škole, mediji, Turistička organizacija, Kancelarija za zaštitu životne sredine SO Bor, Rock&Ice, Speleološki klub Bradan, Srbijašume i drugi staraoci i korisnici zaštićenih prirodnih predela.

13. Svetski dan zaštite životne sredine 5. jun (ponedeljak) WED 2017.

Tema u 2017. godini je: Naučno - stručni skup “Ekološka istina”

Vidi: www.worldenvironmentday.global

Ovaj značajan ekološki datum posvetiti upravljanju otpadom, pored konkretne teme za 2017. godinu.
 
Aktivnosti: Učešće na naučno - stručnom skupu, Tribina građana, školski programi, medijski prilozi, čišćenje grada i okoline. Posebna aktivnost: naučno-stručni skup “Ekološka istina”.

Nosilac: Asocijacija za razvoj Bora i ostali partneri na projektu CSOnnect, Društvo mladih istraživača Bor, Tehnički fakultet, Kancelarije za zaštitu životne sredine opštine Bor, škole, mediji.

14. Međunarodni dan DUNAVA 29. juna (četvrtak) 2017

Posebno značajan ekološki datum je Međunarodni dan Dunava 29. jun čijim obeležavanjem će se obraditi sadržaj evropskih propisa o upravljanju vodama.

Teme za Dan Dunava 2017 videti sajove:

www.danubeday.org

www.danubeday.org/en/serbia, http://sacuvajmodunav.rs/
Dunavska kutija
 
Aktivnosti: Tribina u upravljanju vodama i rečnim slivovima, promocija Dunavske kutije, izlet na Borsko jezero, Timok,  Dunav i ostale pritoke, predstavljanje postignuća projekta vezanih za vode, foto i likovni konkurs i izložbe, medijski prilozi.

Nosilac: Udruženje Village, Društvo mladih istraživača i ostali partneri projekta CSOnnect, mediji, JP Bogovina, i Kancelarija za zaštitu životne sredine opštine Bor

15. Nacionalni dan nauke Srbije 2017. - 10 jul (ponedeljak)

Aktivnosti ispuniti u okviru međunarodne studentske konferencije 2015., medijski prilozi.

Nosioci : Tehnički fakultet Bor, Studentski centar Bor, DMI Bor, obrazovne i kulturne institucije, mediji i dr.

16. Međunarodni dan mladih - 12. avgust (sreda) 2017.

Za temu videti:
www.un.org/development/desa/youth/what-we-do/international-youth-day.html
www.un.org/en/events/youthday/

Posebna aktivnost: volontiranje tokom trajanja ekološkog kampa  MORIEK 2017, predstavljanje međunarodnih i domaćih omladinskih kampova, medijski prilozi.

Nosioci: Kancelarija za mlade, DMI i MIS, ostale omladinske i ekološke organizacije, Turistička organizacija, Turistički centar, Srbijašume, Planinarsko društvo" Crni vrh" i "Dubašnica" i dr. organizacije

17. Evropska noć slepih miševa 26-27 August 2017. (subota/nedelja) - European Bat Night

Povodom obeležavanja ovog značajnig ekološkog datuma obezbediti upoznavanje sa evropskim direktivama o zaštiti staništa kao i sa strateškim nacionalnim dokumentima o zaštiti biodiverziteta i prirode.

O ovoj ekološkoj manifestaciji vidi:
http://www.eurobats.org/international_bat_night

Aktivnosti: poseta zlotskim pećinama i markiranje slepih miševa, promotivni skup, medijski prilozi.

Nosioci: Turistička organizacija Bor, Srbijašume, Rock&Ice, Speleološki klub “Bradan” i Speleološki edukativno istraživački centar Lazareva pećina, DMI, mediji i dr.

18. Noć istraživača 29. septembar (zadnji petak u septembru) 2017.

Obeležiti u okviru programa Karavana nauke "Timočki naučni tornado" - TNT 2017.

Vidi: nocistrazivaca.rs

Aktivnosti: Promocija istraživačkih programa, eksperimenata i ogleda u oblasti prirodnih i tehničkih nauka u Studentskom domu Bor, Narodnoj biblioteci i  Muzeju rudarstva i metalurgije, medijski prilozi

Nosilac: Tehnički fakultat Bor, Studentski centar, Tehnička škola, OŠ "3. oktobar", Društvo mladih istraživača, Narodna biblioteka i drugi zainteresovani

19. Svetski dan čistih planina 26. septembar (utorak) 2017

Temu povezati sa inicijativama za zaštitu i uređenje očuvanih planinskih prostora u okolini Bora i kampanjom Očistimo svet.

Aktivnosti: izlet na Stol ili Dubašnicu 20.-21.9 ili 27.-28. septembra, promotivni skup na Stolu ili u NB, izlet na Staru planinu ili neku drugu dalju planinu, medijski prilozi.

Nosilac: Planinarska društva, DMI, Srbijašume, Kancelarija za zaštitu životne sredine, Turistička organizacija, škole, mediji.

20. Svetski dan turizma 27. septembar (utorak) WTD 2017 World Tourism Day

Tema za 2017.:

Ovaj datum povezati sa Svetskim danom čistih planina i inicijativama za zaštitu i turističku upotrebu  pojedinih očuvanih prostora prirode - zeleni prsten u okolini Bora.

Vidi sajt: http://wtd.unwto.org/ 

Aktivnosti: promotivni program na nekoj turističkoj lokaciji, izlet na Stol ili Dubašnicu, Lazarev kanjon, medijski prilozi i dr.

Nosilac: Turistička organizacija, Grupa 55, Udruženje domaćina za razvoj turizma, Ekonomsko-trgovinska škola, Planinarska društva, DMI, Ustanova za dečju zaštitu, Turističke agencije, ugostiteljska preduzeća, Kancelarija za zaštitu životne sredine.

21. Svetski dan zaštite divljih životinja 4. oktobar (sreda) World Animal Welfare Day

Program obeležavanja ovog datuma realizovati u ZOO vrtu Bor.
Vidi sajt: www.worldanimalday.org.uk

Aktivnosti: javni školski časovi u ZOO vrtu i povezati ih sa obeležavanjem svetskog dana staništa, medijski prilozi
Nosioci: ZOO vrt, lovačka društva, Srbijašume, Kancelarija za zaštitu životne sredine, DMI, škole

22. Svetski dan hrane 16. oktobra (ponedeljak) WFD

Obeležavanje ovog značajnog datuma povezati sa programom za prilagođavanjei na klimatske promene u oblasti poljoprivrede, kao i uticaju zagađene životne sredine na hranu

Tema za 2017: www.fao.org/world-food-day/contest/2015/en/

Aktivnosti: Promotivni skup u u Narodnoj biblioteci, prezentacije i izložbe, škole, seoske mesne zajednice, medijski prilozi

Nosioci: Tehnička škola i dr. škole, DMI Bor, Pokret za zaštitu potrošača, Kancelarija za zaštitu životne sredine, Odeljenje SO Bor za poljoprivredu, Udruženje pčelara i dr.

23. International Day of Climate Action 24. oktobra (utorak) i Svetski dan klimatskih promena 4. novembar (subota) 2017.

http://www.350.org/

U okviru ovih datuma i tema upoznati javnost sa sprovođenjem pariskog sporazuma o klimi kao i sa tokom izrade nacionalne strategije za prilagođavanje na klimatske promene.

Aktivnosti: Prezentacije, izložbe, akcije sađenja, medijski prilozi

Nosioci: Građanska čitaonica "Evropa", DMI sa ostalim partnerima projekta        CSOnnect,  i dr.

24. Svetski dan zaštite vazduha 3. novembar (petak)

TEMA: Zaštita vazduha u Boru i okolini - dve godine kasnije
Povezati sa borbom protiv klimatskih promena. Upoznati javnost sa sprovođenjem odgovarajućeg dela LEAP-a i drugih lokalnih dokumenata za smanjenje i kontrolu zagađenja vazduha.

Aktivnosti: Tribina u Narodnoj biblioteci, predstavljanje odgovarajućeg dela LEAP Bor, medijski prilozi
           
Nosioci: Kancelarija za životnu sredinu i tim za monitoring vazduha, DMI Bor i partneri na projektu CSOnnect, Agencija za zaštitu životne sredine Repblike Srbije

25. Svetski dan nauke za mir i razvoj 10. novembar (petak) 2017.

Vidi WSDPD - World Science Day for Peace and Development na www.unesco.org/science/wsd_about.shtml

Glavni organizator obeležavanja je UNESCO a u Srbiji  je Centar za promociju nauke/www.cpn.rs/

Aktivnosti: organizacija Karavana nauke „Timočki Naučni Tornado – TNT16” (Festival nauke „Naučni tornado” u Boru 4. ili 11. novembra, izložbe „Tajni svet minerala i metala” i  festivali nauke u Zaječaru, Negotinu i drugim opštinama Timočke krajine, posete sajmovima nauke u drugim sredinama, medijski prilozi

Nosioci: Tehnički fakultet, DMI, OŠ 3. oktobar, Muzej rudarstva i metalurgije, Narodna biblioteka, Regionalni centar za talente i ostale zainteresovane institucije

26. Svetski dan Geografskog informacionog sistema (GIS DAY) 16. novembar (četvrtak)

Tema: Primena GIS-a u zaštiti životne sredine prilikom geoloških istraživanja i rudarenja.

Videti više na: www.gisday.com

Kroz obeležavanje ovog ekološkog datuma i teme informisati javnost o evropskom zakonodavstvu o geostacionalnim podacima i harmonizaciji naših propisa.

Aktivnosti: program Tehničkog fakulteta, školski programi, medijski prilozi.

Nosioci: Tehnički fakultet, DMI i ostali partneri na projektu CSOnnect, Kancelarija za zaštitu životne sredine Bor, škole i  NVO, RAKITA.

27. Svetski Dan ekoloških pokreta 17. novembar (petak) 2017. The Environmental Movement Day

Povodom ove teme objaviti rezultate prve godine odvijanja projekta CSOnnect - institucionalna podrška OCD u oblasti zaštite životne sredine i najaviti program za narednu godinu.

Aktivnosti: Predstavljanje rada ekoloških NVO u razvoju ekološke svesti, obrazovanja, organizacionog jačanja i umrežavanja ekoloških NVO i njihovog učešća u odlučivanju, medijski prilozi.

Nosilac: DMI Bor i ostali partneri na projektu CSOnnect, ostale ekološke organizacije civilnog društva.

28. Međunarodni dan volontera  5. decembar (utorak) - International Volunteer Day (IVD)

www.un.org/en/events/volunteerday/
www.volunteeractioncounts.org/en/        

Aktivnosti: Promotivni skupovi u Narodnoj biblioteci, prezentacija rezultata volontiranja OCD, izložbe, školski programi, dobrovoljne delatnosti, medijski prilozi i dr.

Nosioci: Kancelarija za mlade,  Društvo mladih istraživača, Asocijacija za razvoj grada, ostale volonterske i druge NVO koje rade sa mladima, Kancelarija za mlade, škole i dr.

29. Međunarodni dan zemljišta (tla) 5. decembar 2017. (utorak) World Soil Day

Vidi: www.fao.org/globalsoilpartnership/world-soil-day/en/

Aktivnosti: Tribina u Narodnoj biblioteci i prezentacija odgovarajućeg dela LEAP Bor, medijski prilozi.

Nosioci: Društvo mladih istraživača i partneri na projektu CSOnnect, Kancelarija za životnu sredinu,  druge NVO, škole, seoske mesne zajednice,  i dr.

30. Međunarodni dan planina 11.decembar (nedelja) IMD 2017

Vidi sajt: www.fao.org/international-mountain-day/en/

Aktivnosti:  Promocija prirodnih i turističkih potencijala borskih planina, školski programi, medijski prilozi, izlet na okolne planine.

Nosioci: Planinarska društva, Turistička organizacija Bor, DMI Bor, Grupa 55, Kancelarija za zaštitu životne sredine.

Svi nosioci i učesnici obeležavanja pojedinih  ekoloških datuma, Društvo mladih istraživača Bor i partneri projekta CSOnnect, kao i Kancelarija za zaštitu životne sredine opštine Bor treba da obezbede praćenje internet sajtova i različitih društvenih mreža o navedenim značajnim ekološkim datumima, kako bi se prikupili potrebni materijali sa pripremu programa, kao i da obezbede da se planirane delatnosti i njihovi učenci predstave na stranicama ovih sajtova.

Svaki organizator informisaće o sopstvenim poduhvatima na svom sajtu i društvenim mrežama, a Društvo mladih istraživača Bor pratiće ukupne učinke na stranicama posebnog  podsajta i svojoj facebook stranici, kao i na na stranicama diskusionog Foruma.

Nosilac organizacije delatnosti na sprovođenju programa Ekoloških dana Bora 2017. ispred Društva mladih istraživača Bor je Informativno obrazovni centar DMI.

Program je otvoren za dopunu novim značajnim datumima koje treba obeležiti. Prilikom organizacije programa obeležavanja ovih datuma potrebno je uspostaviti saradnju sa drugim zainteresovanim institucijama, medijima, lokalnim zajednicama i državnim organima i institucijama koji su nosioci programa obeležavanja na nacionalnom nivou.

Nosioci programa su:

  • Društvo mladih istraživača Bor
  • Kancelarija za zaštitu životne sredine SO Bor
  • Asocijacija za razvoj Bora
  • Čitaonica Evropa
  • Udruženje Village

home     vrh strane


Društvo mladih istraživača
19210 Bor, 3.Oktobar 71 Tel. +381(30)444-241
e-mail: mibor@ptt.rs


design:Vasic
copyright © 2001-2017. Etos; all rights reserved.
datum izmene stranice/last modified: 25.01.2017.