Društvo mladih istraživača Bor    Tri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva
 

Početna strana

O nama

Aktivnosti

Projekti

Kampanje

EkoBor - bilten Ekološkog kluba

Arhiva

Mediji o nama

Aktivnosti srodnih organizacija

Korisni linkovi

Kontakt


Kampanje
     B. O. R.
         Bolje Organizovani Resursi
Better Organize Resourses

Inicijativa za donošenje LAPZ-a - Lokalnog
akcionog plana zapošljavanja u Boru

Svetska banka odobrila je projekat javne kampanje "B O R - Bolje Organizovani Resursi" za donošenje Lokalnog akcionog plana zapošljavanja u Boru. To je ustvari, slično Lokalnom ekološkom akcionom planu (LEAP-u) metod za uključivanje širokog kruga zainteresovanih učesnika: građana, lokalne vlasti, preduzeća, nevladinih organizacija, javnih ustanova i drugih u sagledavanje i rešavanje problema nezaposlenosti, utvrđivanje ciljeva zapošljavanja i razvoja sredine. Za novim mogućnostima zapošljavanja tragaće se na novim područjima, posebno na selu, u poljoprivredi, turizmu, maloj privredi, uslužnim i servisnim delatnostima kao i na područjima modernih tehnologija.
Svetska banka je odobrila projekt koji je podnela jedna nevladina organizacija iz Bora – a to je Društvo mladih istraživača, koje ima iskustvo u pokretanju slične inicijative za donošenje Lokalnog ekološkog akcionog plana na kome se u opštini upravo sada radi. Projekt aktivno uključuje pored opštine i Zavod za tržište rada, poslovni sektor, posebno male privrednike, obrazovanje, javna glasila i nevladine organizacije kao što su udruženje malih privrednika, omladinsku zadrugu i druge.
Osnovni sadržaj kampanje je da se organizuje javni skup na kome bi se pokrenula inicijativa za donošenje Lokalnog akcionog plana zapošljavanja, da se organizuje informisanje i edukacija građana i drugih učesnika  o ovom metodu rešavanja nezaposlenosti koji je razvijen u Evropskoj zajednici, zatim anketa građana o njihovom viđenju problema nezaposlenosti i njegovom rešavanju, kao i medijska kampanja preko javnih glasila. Obezbeđena su sredstva za medijsku kampanju: izradu postera, spotova, radio džinglova kao i za organizaciju tribina u svim selima borske opštine. Između sadržaja ovog projekta i Lokalnog ekološkog akcionog plana LEAP-a treba napraviti vezu odnosno mogućnosti zapošljavanja tražiti više u oblastima koje nisu ekološki agresivne.
Čitavu kampanju vodiće manji tim stručnjaka iz Zavoda za tržište rada Bor, Zavoda za zaštitu prirode Srbije, pojedinih preduzeća, obrazovanja, medija, nevladinih organizacija. Naravno neophodno je i uključenje pojedinaca iz opštinskog rukovodstva i opštinske uprave koji se bave problematikom zapošljavanja. Od opštine očekujemo ne samo podršku već i aktivno učešće u realizaciji ovog projekta slično kao što je i učešće opštine u pripremi i donošenju LEAP-a (Lokalnog ekološkog akcionog plana).
Glavna aktivnost u okviru projekta su radionice u svim selima. Na radionicama će biti obrađene teme o tome šta su lokalni akcioni planovi zapošljavanja, kakve su mogućnosti zapošljavanja u lokalnim sredinama, kakve su potrebe i želje nezaposlenih, kakvim znanjima raspolažu, koje su potrebe i mogućnosti obrazovanja. Organizatori radionica su Društvo Mladih Istraživača preko svojih klubova,  saveti MZ i Zavod za zapošljavanje. Učesnici u radu radionica su nezaposleni, pre svega mladi, kao I predstavnici NVO i rukovodstva MZ. Radionice će biti organizovane u septembru i oktobru 2002.
Kampanja “BOR – Bolje Organizovani Resursi” biće tesno povezana sa aktivnošću na donošenju Lokalnog ekološkog akcionog plana kao i sa aktivnostima na razvoju obrazovanja odraslih (koncepcija doživotnog obrazovanja, Festival obrazovanja odraslih i dr.)

home    vrh strane


Društvo mladih istraživača Bor
19210 Bor, Đorđa Vajferta 11 Tel. +381(30)25-241
e-mail: mibor@ptt.yu
WEB: http://www.etoc.co.yu/mibor


design:Vasic
copyright © 1999-2003. Etos; all rights reserved.
datum izmene stranice/last modified: 16.01.2003.