Društvo mladih istraživača Bor
Četri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

Партнерски програм који популарише природне и техничке науке први пут је реализован у Бору 2012. године.

Активности се прате и објављују на Фејсбук страници: Караван Науке ТНТ.

Ovogodišnji, deveti već tradicionalni Karavan nauke „Timočki naučni tornado TNT-2020” pratite onlajn 11. novembra 2020 od 10:00 sati, preko Fejsbuka, Instagrama, Tvitera ili YouTube kanala, a deo snimljenog materijala biće emitovan i na programu Regionalne TV Bor.

Ovaj festival koji već devet godina ima za cilj promovisanje prirodnih i tehničkih nauka kod dece i mladih, buđenje interesovanja i predstavljanje nauke na zanimljiv, zabavan i privlačan način, ove godine se održava samo preko društvenih mreža i Youtube kanala zbod prisutne pandemije Covid19.

Čini se, da mu zato ovogodišnji naziv ’Virtual Science Festival’ nimalo ne smeta da pokaže svoju popularnost među mladima.

U snimanju prezentacija i ekperimenata učestvovalo je 180 učenika borskih osnovnih i srednjih škola i 50 mentora.

Ovaj naučni-promotivni skup okupio je 10 institucija u gradu, a najmasovniji su bili učenici OŠ „Dušan Radović“ u Boru i „Stanoje Miljković“ u Brestovcu.

Povod je Međunarodni dan nauke, 11. novembar, a materijal će biti emitovan u toku naredne sedmice.

„Virtuel science festival se ove godine održava na Facebook-u, Instagramu i Tviteru. Otvoreni su profili specijalno za Timočki naučni tornado. I na You tube kanalu.
Pripreme su počele u septembru. U oktobru su ogledi snimljeni u 10 institucija. Snimljeno je 5 sati materijala. Deo ogleda se konstantno ponavlja, ali su materijali snimljeni u samim institucijama poput Fakulteta i Tehničke škole, pa su i ogledi složeniji“ naglasila je Nataša Ranđelović iz Društva mladih istraživača u Boru.

Deveti „Timočki naučni tornado“ organizuje se u okviru projekta „Ekološki dani Bora“ koji podržava Grad Bor i projekta „Ekološki otisak od čoveka do reka“ čiji su pokrovitelji Ministarstvo za zaštitu životne sredine i kompanija Ziđin.

Budilica, gostovanje Nataše Ranđelović, 6. novembar 2020 (RTV Bor) – najava ’Virtual Science Festival-a’


Резултат је опредељења Друштва младих истраживача да обнови свој основни задатак – увођење младих у науку и истраживање. Удруженим снагама организују га ДМИ Бор, Технички факултет Бор и ОШ“Душан Радовић“ Бор у сарадњи са партнерским институцијама. „Тимочки Научни Торнадо“ сваке године добија на снази – све више институција и „младих научника“ учествује у извођењу ове манифестације, а сада поред Бора, обухвата и Зајечар, Неготин и Књажевац у Тимочкој крајини, Видин у Бугарској и Калафат у Румунији.