Društvo mladih istraživača Bor

Četri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

Da li privreda, lokalna zajednica i svaki pojedinac mogu da utiču na prilagođavane klimatskim promenama i smanjenjenju emisije gasova koji su uzrok klimatskih promena?

Na ta pitanja pokušali su da odgovore autori uvodnih prezentacija Marija Veljković, Toplica Marjanović i Dragan Ranđelović, na tribini 24. aprila 2023. godine., koja je povodom Dana planete zemlje organizovalo Društvo mladih istraživača Bor.

Detaljnije…

 

Zeleni razgovori:
Lokalna adresa energetske i klimatske politike, na kome su partneri na projektu predstavili svoje aktivnosti.

Društvo mladih istraživača Bor je pretstavilo ekspertske analize o mogućnostima korišćenja otpadne toplote iz metalurgije za grejane grada i mogućnostima rekultivacije rudarskih odlagališta i jalovišta kao doprinos borbi protiv klimatskih promena.

Detaljnije…

Povodom svetskih dana šuma, voda i meteorologije u programu Ekoloških dana Bora,

Društvo mladih istraživača Bor u okviru projekta “Civilno društvo za energetsku tranziciju” organizovao je javnu tribinu pod nazivom

Rekultivacija kao odgovor na klimatske promene”

Tribina je bila organizovana u utorak 28. marta 2023. u Medija centru Bor.

Detaljnije…


Društvo mladih istraživača je obeležilo Svetski dan energetske efikasnosti organizujući okrugli sto na kome se govorilo o mogućnostima korišćenja sekundarne energije (otpadne toplote) iz metalurgije bakra za grejanje grada i korišćenju obnovljivih izvora energije. Analiza koju je tom prilikom prezentovao Dr Milanče Mitovski pokazala je da je otpadnom toplotom iz metalurgije moguće grejati više od 1.300 stanova od po 60 kvadrata, uštedeti gotovo 8.000 tona uglja u toku grejna sezone i smanjiti emisiju ugljendioksida. Podsećanja radi sekundarna energija iz nekadašnjeg RTB-a ranije je tako korišćena.
Prilikom izrada prostornih i urbanističkih planova treba predvideti korišćenje solarne i geotermalne energije u novim naseljima i edukovati lokalno stanovništvo za korišćenje žetvenih ostataka i otpada iz šumarstava za grejanje svojih domova i poljoprivrednih objekata.
Okrugli sto je organizovan u okviru projekta “Čivilno društvo za energetsku traniziciju” koji realizuju Beogradska otvorena škola, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu sa još 7 lokalnih partnera uz finansijksu podršku Britanske ambasade. Cilj projekta je uključiti građane i dati doprinos izradi Nacionalnog integrisanog energetskog i klimatskog plana (INEKP).


Detaljnije…

 

Tokom februara 2023. DMI Bor je realizovalo predviđen broj aktivnosti u okviru projekta Civilno društvo za energetsku tranziciju – INEKP, učešćem na javnim skupovima, u medijima, javnim saopštenjima.

Detaljnije…

Na sastanku Stalnog radnog tela za praćenje realizacije Kratkoročnog akcionog plana za poboljšanje kvaliteta vazduha Grada Bora predstavljen je projekat “Civilno društvo za energetsku tranziciju”Detaljnije…

 

Projekat “Civilno društvo za energetsku tranziciju” ima za cilj transformaciju domaćeg energetskog i klimatskog sektora u cilju postizanja nulte emisije gasova sa efektom staklene bašte, energetske nezavisnosti, demokratskog i decentralizovanog upravljanja energetskom i klimatskom politikom, kroz povećano učešće civilnog društva u razvoju i praćenju implementacije reformi.
Ovaj projekat Beogradske otvorene škole (BOŠ) i Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) realizujemo sa još šest lokalnih partnera iz svih krajeva Srbije.
Projekat se sprovodi u periodu od 1. decembra 2022. godine do 31. marta 2024. godine uz finansijsku podršku Britanske ambasade u Beogradu.

Uključi se!

Detaljnije o aktivnostima na projektu tokom januara 2023. godine.

Završna tribina projekta „Bolje je OdRživo“, održana je 30 juna 2022., detaljnije:
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/medijski-prilozi-dece-bolje-je-odrzivo/

Postavljena parkirališta za bicikle:
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/

Manifestacija „Vežbam za zdravlje“ se odvijala 26.maja i 11. juna, detaljnije:
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/vezbam-za-zdravlje-os-dusan-radovic-bor/
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/slatina-i-zlot-vezbam-za-zdravlje/
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/rtanj-vezbam-za-zdravlje/

Edukativni izlet učenika na Rtanj organizovan je 11. juna 2022. god, detaljnije:
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/edukativni-izlet-na-planinu-rtanj/

Manifestacija “Biciklam za zdravlje” organizovana je 9. juna, detaljnije:
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/biciklam-za-zdravlje/

Kako kreirati medijske priloge, naziv je radionice koja je 24. maja 2022. godine održana u svečanoj sali OŠ “Dušan Radović” u Boru. Učestvovalo je 40 učenika srednje Tehničke škole i OŠ “Dušan Radović”…

Druga radionica odnosila se na pripremu i snimanje video priloga na temu ličnog odnosa prema održivom razvoju i izgrađene svesti po pitanju ekologije… detaljnije:
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/kako-kreirati-medijske-priloge/

U toku aprila realizovano je 5 kreativnih radionica za 130 dece i mladih iz Tehničke škole, OŠ „Dušan Radović“ i OŠ „3. Oktobar”, detaljniji pregled svih aktivnosti na ovom projektu:
https://mibor.rs/projekti/bolje-je-odrzivo/bolje-je-odrzivo-pregled-aktivnosti/

Povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, a u okviru programa Ekološki dani Bora 2022., Društvo mladih istraživača Bor u saradnji sa Beogradskom otvorenom školom, lokalnom samoupravom i drugim partnerima, organizovalo je 6. Juna 2022. Tribinu na kojoj je predstavljen dokument “Doprinos Planu razvoja Grada Bora u oblasti zaštite životne sredine”.

Detaljnije: https://mibor.rs/odrzivi-razvoj-za-sve/

I ove godine nakon pauze od godinu dana zbog pandemije Covid-19, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoj, od 21. do 24. juna u Sokobanji se održava XXIX međunarodna konferencija Ekološka istina i istraživanje životne sredine – EcoTER 2022.

 

Suorganizatori su i ove godine Univerziteti iz Banja Luke, Podgorice, Siska, Kosovske Mitrovice i Društvo Mladih Istraživača Bor.

U okviru Konferencije u organizaciji DMI Bor održan je okrugli sto na temu: Održivi razvoj rudarskih područja. (“SUSTAINABLE DEVELOPMENT OF MINING AREAS” organized by the Association of Young researchers – Bor)

Detaljnije: 

https://eco.tfbor.bg.ac.rs/

https://mibor.rs/projekti/%d0%b5%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%be%d1%88%d0%ba%d0%b0-%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0/ecoter-2022/

Program Konferencije, pogledajte / preuzmite.

Друштво младих истраживача Бор у сарадњи са Зајечарским Удружењем „За Чесме“, Грађанском читаоницом „Европа“ Бор и Дечијим центром“ Зајечар, реализује двоипогодишњи пројекат „Еколошки одговор на експанзију рударења у Тимочкој Крајини“ уз финансијску подршку ЕУ.

Један од важнијих циљева пројекта је повећање информисаности свих, а посебно деце и младих о заштити животне средине, утицајима загађивача, акцидентима, али и бенифитима усвајања и примене европских пракси.

Детаљније…

Tokom 2021/2022. godine Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa lokalnim partnerom Društvom mladih istraživača Bor (DMI), sprovela je u Boru brojne aktivnosti posvećene zaštiti životne sredine na lokalnom nivou u cilju zagovaranja za uključivanje ciljeva održivog razvoja u lokalni Plan razvoja grada Bora (pre svega one koji se odnose na zaštitu životne sredine: COR 6, 7, 11, 12, 13, 14 i 15).

Prva aktivnost koja je realizovana bila je priprema dokumenta: Doprinos planu razvoja grada Bor u oblasti životne sredine. Prilikom pripreme ovog dokumenta, urađena je analiza zakonodavnog i strateškog okvira, dostupnih informacija i trenutnog stanja u oblastima javnih politika, a i sprovedene su konsultacije sa predstavnicima lokalne samouprave, organizacijama civilnog društva, građanima.

Druga aktivnost je promotivnog karaktera a reč je o pripremi dve kratkie video reportaže u cilju informisanja javnosti na lokalnom, ali i nacionalnom nivou, o glavnim izazovima/problemima i razvojnim potencijalima na zaštiti životne sredine u okviru Agende 2030 i navedenih ciljeva održivog razvoja.

Pogledajte reportaže o sledećim temama:

Održiva budućnost Bora 1. deo – Pitanje opstanka ili prilika za razvoj

Održiva budućnost Bora 2. deo – Zeleni prsten oko crne tačke

1 2 3 14