Društvo mladih istraživača Bor
Četri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

U okviru projekta “Bolje je Održivo” 11. juna 2022. god. organizovan je edukativni izlet za 50 učenika na Rtanj. Ciljna grupa su bili učenici nižih razreda OŠ “3. oktobar”, viših razreda OŠ „Dušan Radović“ u Boru i učenici srednje Tehničke škole.

Učenici su upoznati sa prirodnim vrednostima Specijalnog rezervata prirode „Rtanj“: geografskim, geomorfološkim i hidrološkim odlikama, biljnim i životinjskim svetom. Koordinator projekta je posebno razgovarala sa polaznicima o ugroženim i zaštićenim vrstama na ovom području. Prošetali su Stazom zdravlja učeći o prirodnim ekosistemima, biljkama i životinjama, uočavali primere pozitivnog i negativnog antropogenog uticaja. Diskutovalo se o mogućnostima održivog korišćenja prirodnih bogatstava i potencijalima ove planine za razvoj ekološkog turizma.

Na ovom izletu radilo se na unapređivanju znanja iz oblasti ekologije i očuvanja prirode i na motivisanju učenika da razmišljaju o načinu života u skladu sa konceptom održivog razvoja, da prepoznaju sve sopstvene i tuđe negativne uticaje na prirodu i budu spremni da deluju da ih umanje i traže odgovarajuća rešenja.

Galerija: