Društvo mladih istraživača Bor
Četri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

Kako kreirati medijske priloge, naziv je radionice koja je 24. maja 2022. godine održana u svečanoj sali OŠ “Dušan Radović” u Boru. Učestvovalo je 40 učenika srednje Tehničke škole i OŠ “Dušan Radović”.

Polaznicima radionice, budućim vršnjačkim edukatorima, detaljno su predočene metode za pisanje novinskog članka i snimanje medijskih video priloga. Radionice su imale edukativan i praktičan karakter.

U prvoj radionici polaznici su uspešno, u saradnji sa konsulantom, savladali pisanje vesti, koja predstavlja osnovni oblik novinarskog izražavanja. Učestvovali su u pisanju vesti na temu uspeha jednog od svojih vršnjaka koji je ostvario visok plasman na regionalnom takmičenju iz engleskog jezike. Sve vreme su bili aktivni i predlagali nove teme.

Druga radionica odnosila se na pripremu i snimanje video priloga na temu ličnog odnosa prema održivom razvoju i izgrađene svesti po pitanju ekologije. Pre praktičnog dela, polaznicima su bili predočeni: tehnika snimanja i novinarski pristup oko sastavljanja video priloga. U izradi priloga bili su uključeni sami polaznici radionice. Njima su od strane konsultanta bile poverene uloge snimatelja, montažera, novinara i spikera. U prilogu govore sami učenici radionice i koordinator projekta. Iako su se prvi put našli u ovim ulogama prilično vešto su obavili zadatak. A kako su ga uradili možete videti na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=KSj8HTxgQsA

Kroz ove radionice polaznici su pripremljeni za snimanje njihovih medijskih priloga o održivom razvoju. Radionicu je vodio novinar Branko Pešić.

Galerija fotografija: