Društvo mladih istraživača Bor
Četri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

U okviru projekta „Bolje je OdRživo“ 90 učenika iz Bora, iz OŠ „Dušan Radović“, OŠ „3. Oktobar“ i tehničke škole obučeno je za vršnjačke edukatore o Ciljevima održivog razvoja i Agendi 2030. Čitav koncept održivog razvoja upravo se i odnosi na budućnost dece. Obučeni vršnjački edukatori, osim vršnjačkog transfera znanja u svojim institucijama, sa željom da svest i znanja o održivom razvoju prošire i na ostale građane napravili su medijske priloge. Deset njihovih priloga objavljeno je na omladinskom sajtu http://brate.rs/

U video prilogu Moj grad i održivi razvoj Andrije Živkovića i Nemanje Kovačevića, učenika OŠ „Dušan Radović“ Bor saznajte o prednostima solarne energije za dobrobit svih nas.

http://brate.rs/2022/06/07/video-moj-grad-i-odrzivi-razvoj-o-prednosti-solarne-energije-i-jos-necemu-u-prilogu-andrije-i-nemanje/

U zanimljivim reportažama Moj grad i održivi razvoj Lare Trailović i Minje Stojadinović, učenica OŠ „Dušan Radović“, saznajte kako Bor živi danas i šta bi trebalo promeniti da bude prihvatljivije za sve.

http://brate.rs/2022/06/11/video-moj-grad-i-odrzivi-razvoj-iz-ugla-lare-trailovic-i-minje-stojadinovic/

Iako je Bor industrijsko mesto, poznato kao crna ekološka tačka, u njegovoj okolini itekako postoje zelene oaze. O njima u video prilogu izveštava Pavle Milojević, učenik osnovne škole Dušan Radović.

http://brate.rs/2022/06/14/video-o-zelenim-oazema-u-okolini-bora-izvestava-pavle-milojevic-iz-os-dusan-radovic/

Zašto bi trebalo da više koristimo bicikl nego automobil, istraživale su Sara Novaković, Sara Apostolov i Anđela Božić učenice Tehničke škole u Boru.

http://brate.rs/2022/06/16/video-automobilom-ili-biciklom-istrazivale-sara-novakovic-sara-apostolov-i-andela-bozic/

Zašto je važno da štedimo struju? Zbog čega su se učenici OŠ Dušan Radović odlučili da štede struju, i koliko je to važno za očuvanje životne sredine, istraživali su Aleksandar Ostojić i Lazar Maksimovski.

http://brate.rs/2022/06/18/video-zasto-je-vazno-da-stedimo-struju-iz-ugla-ucenika-aleksandra-ostojica-i-lazara-maksimovskog/

O smeću u gradu i ekološkom parku, izveštavaju Jelena Jovanović, Ekaterina Arsić i Ognjen Trailović, učenici OŠ „Dušan Radović“ u Bor.

http://brate.rs/2022/06/20/video-odrzivi-razvoj-grada-bora-iz-ugla-jelene-jovanovic-ekaterine-arsic-i-ognjena-trailovica/

Učenice Tehničke škole u Boru Kristina Mutulović i Petra Stević predstavile su značaj Ekološkog parka kraj Studentskog doma.

http://brate.rs/2022/06/22/video-o-ekoloskom-parku-u-boru-izvestavaju-ucenice-kristina-mutulovic-i-petra-stevic/

Stefan Jevremović i Nemanja Radovanović, učenici osnovne škole „Dušan Radović“ iz Bora, istraživali su šta treba preduzeti kako bi se u gradu smanjila emisija štetnih gasova.

http://brate.rs/2022/06/24/video-kako-smanjiti-aerozagadjenje-u-gradu-istrazivali-ucenici-stefan-jevremovic-i-nemanja-radovanovic/

Učenice tehničke škole u Boru Marija Stanijević i Anastasija Marković, priredile su prilog o ekološkoj i humanoj akciji koja je donela dobro i školi i zajednici.

http://brate.rs/2022/06/26/video-ekoloske-akcije-u-nasoj-skoli-marija-stanijevic-i-anastasija-markovic-tehnicka-skola-bor/

O tome kako je prošla obuka učenika Tehničke škole u Boru u istraživačkoj stanici Petnica, iz priloga Marije Veljković i Jelene Ikanović.

http://brate.rs/2022/06/28/video-obuka-o-odrzivom-razvoju-u-is-petnica-marija-veljkovic-i-jelena-ikanovic/