Društvo mladih istraživača Bor
Četri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

LOKALNI EKOLOŠKI AKCIONI PLAN

Škola eko – volontera

 

Povodom dana Crvenog krsta, u organizaciji Društva mladih istraživača i Crvenog krsta Bora, na planini Stol organizovana je škola eko – volontera 13 i 14. maja 2001. godine. Polaznici su bili učenici osnovnih i srednjih škola, članovi Umetničke i psihosocijalne radionice Crvenog krsta, klubova Društva mladih istraživača (Ekološkog, Etnološkog, Speleološkog i Ekološkog kluba iz Brestovca), Planinarsko – smučarskog društva “Crni vrh” i učenici OŠ “Vuk Kradžić” iz Bora.

Program škole je obuhvatio uspone do vidikovaca na ovoj planini, izradu likovnih radova i kolaža od materijala sakupljenog u prirodi, pisanje literarnih radova na zadate reči, upoznavanje sa prinicipima pripreme Lokalnog ekološkog akcionog plana, izradu Vizije zajednice i radionice o bolestima zavisnosti. Za vreme trajanja škole u Planinarskom domu su bili izloženi likovni radovi učenika OŠ. “Stanoje Miljković” iz Brestovca, Šarbanovca i Metovnice, na temu “Ekološki simbol mog mesta”.

Uz druženje i aktivni stvaralački rad polaznici, po sopstvenom mišljenju, proveli su dva nezaboravna dana na planini za koju je Društvo mladih istraživača pokrenulo inicijativu prema Skupštini opštine da bude proglašena parkom prirode zbog njenih izuzetnih prirodnih vrednosti.

Mentori i animatori rada radionica bili su aktivisti Društva mladih istraživača i Crvenog krsta.

Ovaj program su pomogli Regionalni ekološki centar za Centralni i Istočnu Evropu – Kancelarija u Jugoslaviji i Kraljevina Holandije – Ambasada u Beogradu.