Društvo mladih istraživača Bor
Četri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

Tokom 2021/2022. godine Beogradska otvorena škola (BOŠ) u saradnji sa lokalnim partnerom Društvom mladih istraživača Bor (DMI), sprovela je u Boru brojne aktivnosti posvećene zaštiti životne sredine na lokalnom nivou u cilju zagovaranja za uključivanje ciljeva održivog razvoja u lokalni Plan razvoja grada Bora (pre svega one koji se odnose na zaštitu životne sredine: COR 6, 7, 11, 12, 13, 14 i 15).

Prva aktivnost koja je realizovana bila je priprema dokumenta: Doprinos planu razvoja grada Bor u oblasti životne sredine. Prilikom pripreme ovog dokumenta, urađena je analiza zakonodavnog i strateškog okvira, dostupnih informacija i trenutnog stanja u oblastima javnih politika, a i sprovedene su konsultacije sa predstavnicima lokalne samouprave, organizacijama civilnog društva, građanima.

Druga aktivnost je promotivnog karaktera a reč je o pripremi dve kratkie video reportaže u cilju informisanja javnosti na lokalnom, ali i nacionalnom nivou, o glavnim izazovima/problemima i razvojnim potencijalima na zaštiti životne sredine u okviru Agende 2030 i navedenih ciljeva održivog razvoja.

Pogledajte reportaže o sledećim temama:

Održiva budućnost Bora 1. deo – Pitanje opstanka ili prilika za razvoj

Održiva budućnost Bora 2. deo – Zeleni prsten oko crne tačke