Društvo mladih istraživača Bor
Četri decenije radoznalosti, spoznaje i stvaralaštva

Povodom svetskih dana šuma, voda i meteorologije u programu Ekoloških dana Bora,

Društvo mladih istraživača Bor u okviru projekta “Civilno društvo za energetsku tranziciju” organizovao je javnu tribinu pod nazivom

Rekultivacija kao odgovor na klimatske promene”

Tribina je bila organizovana u utorak 28. marta 2023. u Medija centru Bor.

Detaljnije…


Društvo mladih istraživača je obeležilo Svetski dan energetske efikasnosti organizujući okrugli sto na kome se govorilo o mogućnostima korišćenja sekundarne energije (otpadne toplote) iz metalurgije bakra za grejanje grada i korišćenju obnovljivih izvora energije. Analiza koju je tom prilikom prezentovao Dr Milanče Mitovski pokazala je da je otpadnom toplotom iz metalurgije moguće grejati više od 1.300 stanova od po 60 kvadrata, uštedeti gotovo 8.000 tona uglja u toku grejna sezone i smanjiti emisiju ugljendioksida. Podsećanja radi sekundarna energija iz nekadašnjeg RTB-a ranije je tako korišćena.
Prilikom izrada prostornih i urbanističkih planova treba predvideti korišćenje solarne i geotermalne energije u novim naseljima i edukovati lokalno stanovništvo za korišćenje žetvenih ostataka i otpada iz šumarstava za grejanje svojih domova i poljoprivrednih objekata.
Okrugli sto je organizovan u okviru projekta “Čivilno društvo za energetsku traniziciju” koji realizuju Beogradska otvorena škola, Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu sa još 7 lokalnih partnera uz finansijksu podršku Britanske ambasade. Cilj projekta je uključiti građane i dati doprinos izradi Nacionalnog integrisanog energetskog i klimatskog plana (INEKP).


Detaljnije…